Radicaal anders: strijd voor onzichtbare vrouwen!

Zoals u waarschijnlijk aan mijn uiterlijk kunt zien, ben ik een man. Wat u niet aan mijn uiterlijk kunt zien, is dat ik feminist ben. Dit is ook niet zo gek, omdat ik jaren voor echte voorvechters van vrouwenrechten hebt gewerkt, zoals Mariette Hamer, Khadija Arib, Jet Bussemaker en Lilianne Ploumen. En net als op andere gebieden, ben ik ook op dit punt voor duidelijke voorstellen om problemen aan te pakken. Idealisme leidt vaak tot een compromis zonder échte oplossingen. Daarom kies ik voor duidelijke plannen, voor sterke plannen, voor radicale andere plannen. Zeker als het gaat om de positie van vrouwen in de stad. Feminisme is geen modeonderwerp of hobbyproject, maar moet het DNA worden van alles wat we doen in de stad.

Strijd voor onzichtbare vrouwen

Onze stad is vol met sterke vrouwen. Maar helaas is er ook een grote groep vrouwen die onzichtbaar zijn. Soms thuisgehouden door hun man, die hen geen sociaal leven gunt. Soms zijn het vrouwen die de taal niet spreken, alleenstaand zijn én in armoede leven. Voor deze vrouwen moeten we vrouwencentra organiseren, te beginnen in Zuidoost waar duizenden vrouwen leven in deze omstandigheden. In een vrouwencentrum kunnen vrouwen samen werken aan het oplossen van problemen. In centra krijgen de vrouwen taalonderwijs, opvoedingsondersteuning en kinderopvang en bouwen ze aan een sociaal netwerk in de buurt.

In West en Nieuw-West zijn ook netwerken voor vrouwen,  zoals de Vrouwenacademie. Belangrijke plekken die ik stevig wil ondersteunen. Vrijwilligers ondersteunen vrouwen die soms geen onderwijs hebben gevolgd en komen zo aan het werk. Dit is niet alleen voor deze vrouwen zo belangrijk, maar ook voor hun kinderen.

Gelijk loon voor gelijk werk

Vrouwen verdienen nog altijd 17 procent minder dan hun mannelijke collega’s en werken dus 64 dagen per jaar voor niks. Minister Ploumen werkt aan een wetsvoorstel om dit aan te pakken. Straks moet dan de werkgever aantonen dat hij voor gelijk werk gelijk loon betaalt, zonder dat er eerst een werknemer hoeft te klagen. Maar voordat die wet ingaat kunnen we dit voor de werknemers van de gemeente Amsterdam al regelen. Wij moeten het goede voorbeeld geven. Vrouwen en mannen bij de gemeente Amsterdam moeten gelijk loon krijgen voor gelijk werk. Dit kan eenvoudig in het jaarverslag van de gemeente verantwoord worden.

Gelijke rechten voor de sekswerkers

Sekswerkers roepen al jaren om gelijke rechten als iedereen in andere beroepen. Sekswerkers zijn natuurlijk niet alleen vrouwen, maar feministen strijden volop mee met sekswerkers. Politici spreken over sekswerkers altijd in de zin van mensenhandel en criminaliteit, of zelfs in lijdende vorm als het gaat om de drukte in de stad. Ik wil een politiek die ook voor hen opkomt. Amsterdam heeft de meeste sekswerkers in het land en zou voorvechter moeten zijn voor gelijke rechten van deze groep.

Dit kan als sekswerkers zelf de baas zijn over hun eigen bedrijf of gewoon in loondienst kunnen werken, zodat ze bescherming krijgen van arbeidsrecht. Het is zo belangrijk om sekswerkers direct vanaf de start van nieuwe projecten en nieuwe beleidsontwikkelingen te betrekken. Vanaf seconde één luisteren en betrekken. Ik pleit voor een politiek waar sekswerkers ook een stem hebben en de controle over hun eigen werk. Sekswerkers moeten in hartje Amsterdam kunnen werken in mooie publiek toegankelijke gebouwen door sekswerkers zelf ontworpen, ingericht en gerund. Zo kan het aantal bezoekers worden gereguleerd, waardoor grote groepen toeristen niet voor de ramen hangen en hun werk verstoren, zoals nu op de Wallen elke dag gebeurt. Ik wil samen met sekswerkers, bewoners en ondernemers rond de Wallen in gesprek om sekswerkers de werkplek te geven die zij verdienen en van de Wallen een heerlijk uitgaansgebied te maken.

Vaderschapsverlof

Minister Asscher heeft hard gewerkt om met een voorstel te komen om het vaderschapsverlof in Nederland te verlengen. Helaas hebben de politieke partijen die onderhandelen over het Regeerakkoord dit voorstel tegen gehouden en moeten vaders nu wachten op een nieuwe Regering. Vaderschapsverlof is niet alleen goed voor de vader of partner, maar zeker ook voor de moeder en het pasgeboren kind. Iedereen in een gezin wordt er beter en gelukkig van als een vader of partner vroeg bij de opvoeding van een kind betrokken is. Ik wil niet wachten op Den Haag. Mijn voorstel is twee weken vaderschapsverlof voor alle Amsterdamse ambtenaren en gemeenteraadsleden, om zo mannen en vrouwen hun rol bij de opvoeding van een jong kind te gunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *