Radicaal anders: 97 verkiezingsprogramma’s

Het gaat zo goed met onze stad dat we de grip dreigen te verliezen. Dat Amsterdammers niet meer weten hoe hun buurt en stad er over vijf jaar uitziet en vooral of zij nog onderdeel zijn van dat plaatje. Ik geloof in Amsterdam, ik geloof in de Amsterdammers en ik geloof dat het geweldige succes van onze stad te danken is aan de enorme diversiteit van die Amsterdammers. En daarom gaan wij de Amsterdammer grip op de stad geven. Door het anders te doen, radicaal anders.

Gemeenteraadsverkiezingen gaan om de vraag in wat voor stad je wilt wonen. Als PvdA zijn wij ontzettend goed in het bedenken wat er mis is in de stad en wat er waar moet gebeuren. Onze betrokkenheid en ambitie is mooi. Maar we vergeten hierbij altijd één iemand ook te vragen wat hij daarvan vindt of hoe we dat het beste kunnen doen in hun buurt: de Amsterdammer. Dat gaan we anders doen. Radicaal anders.

Wij gaan in alle 97 buurten vragen hoe de Amsterdammers hun buurt schoon, veilig en sociaal willen maken en houden. Samen vormen de 97 buurtplannen het hart van ons verkiezingsprogramma. Dit plan wordt vervolgens besproken en aangevuld door iedereen in de stad.

Want verbinding ontstaat in de buurt. Veel Amsterdamse straten worden bewoond door uiteenlopende soorten bewoners. De authentieke Amsterdamse oudere buurvrouw op de benedenverdieping, een Turks migrantengezin op de eerste verdieping en jonge tweeverdieners daarboven. Dit is een dwarsdoorsnede van een Amsterdamse portiek. Dat is de kracht van Amsterdam. Dat moeten we vooral behouden, maar ook versterken. Elke bewoner van zo’n portiek moet zich betrokken voelen bij de stad en de buurt. Alle Amsterdammers willen in een fijne buurt wonen.

Doe je ogen dicht en stel je de buurten van Amsterdam voor. De Spaarndammerbuurt, de Vondelparkbuurt, de Van der Pekbuurt, de Reimerswaalbuurt, Buitenveldert, de Bijlmer, de Jordaan. Allemaal eigen gemeenschappen met prachtige eigen kenmerken en ook met eigen uitdagingen. Dus hebben onze buurten eigen prioriteiten en verdienen ze eigen plannen.

Als buurten een extra wijkagent nodig hebben, dan krijgen ze een extra wijkagent. Als buurten een buurtrestaurant nodig hebben voor buurtbewoners die in een sociaal isolement zitten, dan zorgen we voor een buurtrestaurant. Als buurten betere verlichting bij een tunnel nodig hebben, zodat mensen veilig thuis kunnen komen, dan zorgen we voor betere verlichting bij de tunnel. Zo krijgen we samen grip op Amsterdam en geven we Amsterdammers zeggenschap over hun directe omgeving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *