Radicaal Anders: duurzame energie voor iedereen

In Amsterdam profiteren de hoogste inkomens van klimaatsubsidies, waarvoor lage inkomens relatief meer belasting betalen. Uit onderzoek is gebleken dat in de afgelopen jaren vooral laagste inkomens betalen voor duurzamer energiebeleid. Daar waar de laagstbetaalden een relatief groot deel van de lasten voor dit beleid moeten dragen, profiteren de hoogste inkomens juist meer van klimaatsubsidies. Dat moet anders, radicaal anders.

Ik zou graag willen dat als ik door de buurten van Bos en Lommer en Nieuw-West fiets, ik hetzelfde aantal zonnepanelen op daken zie als in de Rivierenbuurt. Hoe krijgen we dit voor elkaar? In ieder geval niet zoals D66 wil via grote beleggers en investeerders voor alleen mensen met een koophuis in de stad. Laten we ervoor zorgen dat juist Amsterdamse buurten met sociale woningbouw waar mensen een groot deel van hun leven ook blijven wonen zich kunnen verenigen voor een verduurzaming van de buurt. In plaats dat de gemeente afwacht op uitgebreide ingewikkelde subsidieaanvragen door nog ingewikkelder cooperatie-constructies, moeten we helpen.

We moeten proactief de mensen in die buurten helpen. Zij kunnen veel moeilijker hun eigen benodigde energie buurtcoöperaties op zetten. De Amsterdamse politiek zou deze buurtbewoners gericht moeten ondersteunen met het inschakelen van professionele duurzame energie buurtexperts. Deze kunnen ervoor zorgen dat in samenspraak met de bewoners, de netbeheerders, zonnepaneelfabrikanten en isolatiebedrijven, de meest duurzame energie oplossing voor hun buurt wordt opzet. Het Amsterdamse bestuur kan de woningcorporaties tegelijkertijd bewegen om achter deze ideeën te gaan staan en actief mee te werken.

Zo zouden we er voor kunnen zorgen dat iedereen arm, rijk, jong, oud, hoog en laag opgeleid in ieder geval in alle Amsterdamse buurten een evenredige bijdrage leveren aan een verduurzaming van de stad en daarbij de vruchten ervan plukken.

Laten we vooral ambitieus zijn en grote steden als Malmö in Zweden als voorbeeld nemen die in 2020 een volledig klimaat neutrale stad wil zijn. Malmö is goed op weg om deze doelstelling te bereiken. Een van de belangrijkste redenen is dat er serieuze gedreven en vastberaden lokale politici zijn die samen met de lokale bewoners in die stad deze radicale koers steunen.

Ik wil in Amsterdam armoede bestrijden door goedkope en duurzame energie te leveren aan de gezinnen en kinderen die nu in armoede leven. Daar strijd ik voor. Want het moet anders, radicaal anders.

One Reply to “Radicaal Anders: duurzame energie voor iedereen”

  1. Geweldig idee, Jeroen. Ben een groot voorstander van duurzame energie. Dat betekend trouwens voorlopig ook kernenergie – voorlopig nog de veiligste en duurzaamste bron van energie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *