Antwoord op koersverkenning leden PvdA Amsterdam

De Koersverkenning, die is vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 12 april, geeft de toekomstig lijsttrekker richting voor de komende jaren. Voor welke uitdagingen Amsterdam staat en hoe de PvdA de komende jaren zich daar toe moet verhouden. In een boekje geeft Jeroen uitvoerig antwoord op de uitdagingen (PDF).

Ik geloof in Amsterdam, ik geloof in de Amsterdammers en ik geloof dat het geweldige succes van onze stad te danken is aan die enorme diversiteit van die Amsterdammers. En daarom gaan wij de Amsterdammer weer grip op de stad geven. Door het anders te doen, radicaal anders.

Doe je ogen dicht en stel je de buurten van Amsterdam voor. De Spaarndammerbuurt, de Vondelparkbuurt, de Van der Pekbuurt, de Reimerswaalbuurt, Buitenveldert, de Bijlmer, de Jordaan. Allemaal eigen gemeenschappen met prachtige eigen kenmerken en ook met eigen problemen. Als we de Amsterdammers echt willen bereiken dan zullen we Amsterdammers in hun buurt moeten bereiken en de problemen daar voor ze oplossen.

PvdA’ers zijn ontzettend goed in het bedenken van wat er mis is in de stad en wat er waar moet gebeuren. Sociaal isolement, eenzaamheid, veiligheid, zorg in de buurt, we kennen de thema’s allemaal. Maar we vergeten hierbij altijd één iemand ook te vragen wat hij daarvan vindt: de Amsterdammer. Dat gaan we deze verkiezingen anders doen: radicaal anders.

Amsterdam is een waanzinnig succesvolle stad en onze economie draait als een tierelier. Mensen over de hele wereld willen hier graag wonen, uit alle hoeken en windstreken komen bezoekers naar onze stad, en we zitten midden in het centrum van alles wat creatief spannend en leuk is. Maar we willen we de stad ook duurzaam, gemengd en voor iedereen toegankelijk houden.

Daarom klinkt er een sterke roep om meer grip te krijgen op de problemen in Amsterdam: de groeiende toeristenstromen, de stijgende huizenprijzen en krapte op de sociale woningmarkt, en het niet halen van de klimaatnormen. Ik vind dat we als Amsterdams bestuur die problemen op een halfslachtige manier aanpakken. De voorstellen volgen elkaar op, maar we blijven doormodderen.

We roepen woningcorporaties op om te stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen, zonder dat we die woningcorporaties daartoe kunnen dwingen. We zetten meer handhaving in om het centrum leefbaar te houden, maar daardoor blijft er nauwelijks handhaving over in Nieuw-West en Noord. We sluiten grachten af voor Amsterdammers, om vrij baan te maken voor rondvaartboten vol toeristen. We stimuleren groene maatregelen, maar vooral de hipste initiatieven profiteren.

Er zijn de afgelopen jaren veel moties ingediend, veel plannen gemaakt om zaken te beteugelen, maar telkens waren de maatregelen een compromis die uiteindelijk weer binnen de kortste keren zijn eigen problemen veroorzaakten. Daarom kies ik voor duidelijke plannen, voor sterke plannen, voor radicale andere plannen. Want bij een sterke stad hoort een sterk stadsbestuur. Een sterk stadsbestuur dat in elke buurt kijkt naar wat er nodig is en dat vervolgens gewoon regelt.

Dit is mijn antwoord op de koersverkenning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *